Looproutes RPubs
Mobiliteit kwetsbare groepen
In een overleg is gesproken over de mogelijkheid om de mobiliteit in beeld te brengen. Het ging daarbij in eerste instantie over mobiliteit te voet. Er is eigenlijk geen data aanwezig hierover. In eerste instantie is gekozen om theoretische looproutes naar een bepaalde bestemming, Koningsoord, te genereren.
De aanpak:
- de xy coordinaten van de bestemming (Koningsoord) worden bepaald
- Met behulp van de OSRM (Open Source Routing Machine) is een isochroon berekend van een afgesproken loopafstand van 20 minuten.**
- Vervolgens zijn alle adressen geselecteerd die binnen de isochroon vallen.
- Nu alle adressen bekend zijn, is per adres met behulp van OSRM de kortste looproute bepaald naar de bestemming Koningsoord.
- Iedere looproute is vervolgens geknipt op de knikpunten van de route.
- Alle unieke lijnstukjes worden geteld, zodat bekend wordt hoe vaak dat lijnstukje door een looproute gebruikt wordt.
- Tot slot worden de lijnstukjes in kaart gepresenteerd, waarbij de dikte van het lijnstuk samenhangt met het aantal keer dat het lijnstuk gebruikt wordt, de loopader.
** De OSRM is lokaal in een docker omgeving geinstalleerd, zodat makkelijk een groot aantal bevragingen gedaan konden worden. De data die ten grondslag liggen aan de OSRM is OpenStreetmap, het Open Streetmap bestand dat gebruikt is is van 18-11-2020.
Aanvullende informatie
De theoretisch gelopen afstand is vergeleken met de hemelsbrede afstand. In een grafiek gezet ziet dat er als volgt uit. Tevens is de mediaan in de grafiek opgenomen.
Op zich interessant om de verhouding werkelijk/hemelsbreed te zien, mooier wordt het om deze gegevens ook in kaart te zetten, waar liggen de adressen met een grote verhouding. Dit is weergegeven in de kaartlaag kwartiel.
Contextgegevens
Tot slot is er de mogelijkheid om te spelen met context gegevens. In dit geval is er gekozen voor de CBS 100x100 meter vierkantstatistieken van 2019, en de variabele inwoners>=65 jaar.
Opmerkingen
Opvallend is dat als er wordt ingezoomd op bepaalde delen van de kaart, het opvalt dat er soms enkele lijntjes te zien zijn die eigenlijk bij andere opgeteld hadden horen te worden. OSRM lijkt dus af en toe andere routes te berekenen.